1. Ontvangst
  2. Terrasplanken
  3. Robinia

Robinia

Europa's meest duurzame houtsoort

Zeer duurzaam
Zeer slijtvast en hard
Duurzaam beheerd
Stabiel
Glad geschaafd
Meer weten
  • Zeer duurzaam, 15 tot 20 jaar
  • Gevingerlast, dus zeer stabiel
  • Unieke houtstructuur
  • Lichtgele kleur
  • Extreem hard

Van nature zeer goed bestand tegen rot met een authentieke uitstraling

De Robinia of "pseudo-Acacia" is het meest duurzame Europese hout, zonder thermische of chemische behandeling. Voor buitentoepassingen zoals terrassen en vlonders is Robinia het beste alternatief voor tropisch hardhout. Net als kastanje en eiken heeft het een rechte nerf en een warme gele tot groenachtig gele tint, maar het is veel duurzamer. Het krijgt snel een goudbruine tint en kleurt naarmate het ouder wordt naar zilvergrijs.

Het is zeer duurzaam en wordt vaak gebruikt voor industriële en agrarische buitentoepassingen, waarbij een lange levensduur en hoge slijtvastheid wordt gevraagd. Bijvoorbeeld wijnstokken en meer recentelijk terrasplanken.

Oorspronkelijk is Robinia afkomstig uit het Appalachengebergte aan de oostkust van de Verenigde Staten. Robinia werd in de 17e eeuw in Europa geïntroduceerd door Jean Robin, botanicus van koning Hendrik IV van Frankrijk. Robinia heeft zich door heel Europa verspreid in laaglandgebieden met een gematigd klimaat, in goed geventileerde grond.Onze Robinia komt uit de Hongaarse bossen, de stammen zijn hier rechter en het is hier een overvloedige soort die op grote schaal is aangeplant. Robinia vertegenwoordigt in Hongarije 20% van het lokale bosareaal, vergeleken met 1% in Duitsland en Frankrijk.

 

FelixWood profiel
  • 22x120 mm
  • 2 gladde kanten
  • Gevingerlast

Kenmerken

Familie
Fabaceae
Tangentiële werking
6,40%
Weerstand tegen schimmels
Zeer duurzaam
Naam
Robinia pseudoacacia
Krimp in de dwarsrichting
4,40%
Weerstand tegen termieten
Duurzaam
Kleur
Geel bruin
RT/RR - Ratio
1,6
Dichtheid
740 kg/m3
Kruisdraad
Geen kruisdraad
Stabiliteit
Gemiddeld stabiel
Elasticiteitsmodule
16900 Mpa

FelixWood terras configurator

Ontwerp zelf uw terras met behulp van onze FelixWood configurator mydeckplanner.com

Maak keuze uit één van onze houten terrasplanken en kies het type onderconstructie passend bij de ondergrond van uw tuin of terras. Het type onderconstructie is mede bepalend voor de levensduur van uw terras. Kies uit onze hoogwaardige mogelijkheden in onderregels en balken zoals, hardhouten regels of aluminium draagbalken. Bepaal tevens de wijze van montage, bijvoorbeeld een enkele draagbalk of dwarsbalk.

U bepaalt zelf  hoe uw terras er uit gaat zien, welke stijl past bij u! Maak het ontwerp van uw terras compleet door de installatie en montage accessoires te selecteren en u krijgt een volledige lijst met de benodigde onderdelen inclusief het het ontwerp van uw terras en uiteraard de offerte.

Installatie van de onderconstructie

Plaats de balken met een onderlinge afstand van 40 tot 50 cm van hart tot hart. De optimale hartafstand wordt voor elk van onze profielen gespecificeerd in de montagehandleiding: Terras Onderconstructie Montage 

De onderbalken dienen "onder afschot" van 2% in de lengterichting van de planken te worden gelegd om de afvoer van regenwater mogelijk te maken. Houd een helling van 2% strikt aan, ter voorkoming van problemen veroorzaakt door langdurige vochtbelasting!

Water moet ook onder de constructie door kunnen stromen. De balken moeten absoluut op rubberen blokken of stijlen rusten.

Bescherm uw draagbalken en verleng hun levensduur: Gebruik Bitudeck bitumineuze strip om de draagbalken te bedekken en om het binnendringen van water bij de bevestigingspunten te voorkomen.

Dubbele balken en dwarsbalken

Een dubbele balk onder de kopse einden van terrasplanken, zorgt ervoor dat het water tussen de uiteinden van de eindplanken door kan stromen. De afstand tussen de kopse kanten van de planken moet tussen 4 en 6 mm zijn en de afstand tussen het uiteinde van de plank en de draagbalk tussen 20 en 30 mm.

Dwarsbalk

Bij het aanleggen van een verhoogd terras raden we aan om onderregels op dwarsbalken te installeren. De levensduur van het terras wordt hiermee verlengd en het terras is eenvoudiger vlak en recht te stellen.

Een frame van balken wordt loodrecht op een eerste laag van spanten geplaatst. Het aanpassen van het terras gaat sneller, eenvoudiger en komt de ventilatie ten goede.

Bij een losse en slecht gestabiliseerde ondergrond adviseren wij het gebruik van verzinkte stalen funderingsschroeven om een effectieve en duurzame verankering van uw terras te garanderen.

Bevestiging van terrasplanken op houten onderbalken

Wij raden een onderlinge afstand van minimaal 5 tot 7 mm aan tussen de terrasplanken (rekening houdend met een houtvochtigheid van 14-16% bij levering). Gebruik afstandhouders bij het leggen.

Vochtigheid van de planken van 12 tot 17% van 18 tot 22% > 23% tot H > PSF
Dikte afstandhouder                             7 of 6 mm                              5 of 4 mm                          3 of 2 mm                          

Om te voorkomen dat er water blijft "staan" tussen de onderbalken en de terrasplanken, raden wij u aan om een ventilatiewig van het type Airspacer te gebruiken. Dit draagt bij een betere ventilatie, ook onder de terrasplanken. Ter voorkoming van langdurige vochtbelasting.

Zorg voor een goede ventilatie van de planken.

Sluit de randen van het terras nooit helemaal af om "de lucht te laten circuleren". Houd een ventilatieruimte aan van 2 cm tussen de vloer en de plint. De aan te houden afstand tussen de terrasplanken en de grond is minimaal 4 cm tot 10 cm.

Bevestiging van de planken door op aluminium balken te schroeven

Gebruik 2 RVS schroeven met perforatiepunt per bevestigingspunt.
De terrasplank moet voorgeboord worden met een gelijke diameter, of zelfs iets groter dan de diameter van de verzinkboor + schroef. De bovenzijde van de verzonken schroef moet iets lager zijn dan de bovenzijde van de terrasplank (2 mm).

De afstand tot de randen van de terrasplank is 1,5 tot 2 cm. Schroef de uiteinden van de planken altijd binnen 5 cm van de kopse kant.

Na installatie kunnen door uitzetting van het aluminium en/of het hout de schroeven breken. Dit zogenaamde afschuifeffect kan worden beperkt door op de draagbalken een niet comprimerende EPDM-tape van 5 mm dik Shore 15 aan te brengen. Bijkomend voordeel is, dat het direct geluiddempend werkt.

Alle FelixWood-houtsoorten voldoen aan de houtverordeningen van de Europese Unie (EUTR). We controleren nauwgezet de certificaten van oorsprong van alle bospercelen. Alle productiestadia, van de boom tot het laden van hout, worden getraceerd en geïdentificeerd. We zorgen voor een continue audit van al onze leveranciers in overeenstemming met de EUTR. Als zodanig is 100% van ons hout van legale oorsprong.

Maar afgezien van deze aanpak, verhogen we elk jaar het aandeel van ons duurzaam geproduceerde (FSC® en PEFC™ gecertificeerd) hout aanzienlijk.

Onderhoud van Robinia planken

Hout kleurt langzaam grijs door zonlicht en door weersinvloeden kunnen er aan het oppervlak scheurtjes ontstaan. Om deze effecten te verminderen raden we aan om het oppervlak te behandelen met (hardhout)olie. Gebruik alleen niet-filmvormende oliën op waterbasis.

Let op: Kijk vooraf of de olie geschikt is voor de houtsoort. Het aanbrengen van olie is minimaal één keer per jaar noodzakelijk, meerdere keren afhankelijk van de weersomstandigheden en locatie.

Reinig uw terras na de wintermaanden om mos en aanslag te verwijderen, dit draagt bij om glijpartijen te voorkomen en verbetert de levensduur van uw terras. Reinig het hout nooit met een hogedrukreiniger of chemicaliën.

LET OP: Het verschijnen van zwarte vlekken kan zich voordoen. Deze vlekken, zwart of grijs in de vorm van puntjes, worden vaak ten onrechte aangezien voor schimmel. Het betreft een oxidatiereactie van fijne metaaldeeltjes op het oppervlak van hout. Dit kan meerdere oorzaken hebben zoals gazonbemesting, gips en cement of bijvoorbeeld metaalstof van snijwerkzaamheden. Dit kan plotseling optreden na een afzetting van vocht op het terras (dauw, regen, sneeuw.) Zie in dat geval het informatieblad: Reactie met ijzeroxide / oxaalzuur.

ROBINIA terrassen

Bekijk ook

Bamboe dekclip
Bevestiging en gereedschap
Waar te koop
Onderconstructie
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruiksvriendelijkheid te kunnen verbeteren, door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.
Accepteer Om er meer over te weten te komen
La version de votre navigateur est trop ancienne

Vous ne pourrez pas afficher de manière optimale le contenu de ce site. Télécharger

×