1. Ontvangst
  2. Terrasplanken
  3. Kapur

Kapur

Voor een terras met een homogene en rustige uitstraling

Zeer duurzaam
Zeer slijtvast en hard
100% Legale herkomst
glad geschaafd
Meer weten
  • Zeer duurzaam, 15 tot 20 jaar
  • Rustige roodbruine kleur
  • Stabiel
  • Goed te bewerken
  • FSC®-gecertificeerd

Een duurzame houtsoort voor buitentoepassingen

Kapur met de botanisch naam Dyrobalanops spp, is een houtsoort uit Zuidoost-Azië. Kapur staat bekend als een zeer duurzame hardhoutsoort die met name buiten wordt gebruikt. Kapur kan voor een breed scala aan toepassingen worden ingezet zoals terrasplanken, tuinpalen, maar ook voor geveltimmerwerk, ramen en kozijnen is het geschikt. Kapur is zeer goed bestand tegen rot, aantasting door schimmel en blootstelling aan weersinvloeden.

Kapur wordt steeds vaker ingezet als alternatief voor Bangkirai. Aanvankelijk is Kapur roodbruin tot oranje, het verkleurt snel naar midden bruin en vervolgens naar grijs onder invloed van UV.

Ons Kapur komt uit de tropische laaglandbossen van Indonesië, de bomen kunnen wel 60 meter hoog worden met een diameter tussen 80 en 100 centimeter. Een stevige basis ondersteunt de rechte, cilindrische stam. De stam is takvrij tot wel 30 meter, hierdoor is het nagenoeg vrij van natuurlijk defecten en heeft het een hele homogene uitstraling.

Vers gekapt geeft het hout een kamfergeur af die bij het drogen verdwijnt. Al ons Kapur is kunstmatig gedroogd en hierdoor zeer stabiel.

FelixWood profielen
  • Glad : 21x145 - 25x145 - 27x190 mm
  • Grof : 21x145 - 25x145 mm

Kenmerken

Familie
Dipterocarpaceae
Tangentiële werking
9,10%
Weerstand tegen schimmels
Zeer duurzaam
Latijnse naam
Dryobalanops spp
Krimp in de dwarsrichting
4,50%
Weerstand tegen termieten
Matig duurzaam
Kleur
Roodbruin
RT/RR - Ratio
2
Dichtheid
740 kg/m3
Kruisdraad
Lichte kruisdraad
Stabiliteit
Zeer stabiel
Elasticiteitsmodule
16150 Mpa

FelixWood terras configurator

Ontwerp zelf uw terras met behulp van onze FelixWood configurator MYDECKPLANNER.

Maak keuze uit één van onze houten terrasplanken en kies het type onderconstructie passend bij de ondergrond van uw tuin of terras. Het type onderconstructie is mede bepalend voor de levensduur van uw terras. Kies uit onze hoogwaardige mogelijkheden in onderregels en balken zoals, hardhouten regels of aluminium draagbalken. Bepaal tevens de wijze van montage, bijvoorbeeld een enkele draagbalk of dwarsbalk.

Bepaal hoe u het terras wil hebben, welke stijl bij u past! Maak het ontwerp van uw terras compleet door de installatie en montage accessoires te selecteren en u krijgt een lijst met de benodigde producten en het ontwerp van uw terras, inclusief offerte.

Installatie van de onderconstructie

Wij raden een onderlinge afstand tussen de onderbalken aan van 40 tot 50 cm, hart-tot-hart gemeten. De aanbevolen hartafstand wordt voor elk van onze profielen gespecificeerd in de montagehandleiding: Terras Onderconstructie Montage 

De draagbalken dienen onder afschot van 2% in de lengterichting van de planken te worden gelegd om goede afvoer van regenwater mogelijk te maken. Een afschot van 2% moet strikt in acht worden genomen!

Water moet ook onder de constructie door kunnen stromen. De balken moeten absoluut op rubberen blokken of stijlen rusten.

Bescherm uw draagbalken en verleng de levensduur: gebruik Bitudeck bitumen strips om de draagbalken te beschermen en om het binnen dringen van water bij de bevestigingspunten te voorkomen.

Dubbele balken en dwarsbalken

Een dubbele balk onder de kopse kanten van de terrasplanken draagt bij aan een goede afvoer van water en voorkomt dat er water op de onderbalk blijft staan. De afstand tussen de kopse kanten van de planken moet tussen 4 en 6 mm zijn en de onderbalk mag maximaal tussen de 20 en 30 mm vanaf de kopse kant van de terrasplanken worden gemonteerd.

Dwarsbalk

Voor de aanleg van een verhoogd terras raden we aan om onderregels op dwarsbalken te monteren. Hiermee wordt de levensduur van het terras verlengd en is het terras eenvoudiger vlak en recht te stellen.

Een frame van balken wordt loodrecht op een eerste niveau van spanten bevestigd. Het aanpassen van het terras gaat eenvoudiger en sneller, tevens wordt de ventilatie verbeterd.

Bij een losse en slecht gestabiliseerde ondergrond adviseren wij het gebruik van verzinkte stalen funderingsschroeven om een effectieve en duurzame verankering van uw terras te garanderen.

Bevestiging van terrasplanken op houten onderbalken

Tussen de terrasplanken moet een onderlinge afstand van 5 tot 7 mm worden aangehouden (rekening houdend met een houtvochtigheid van 14-16% bij levering). Gebruik afstandhouders bij het leggen.

Vochtigheid van de planken van 12 tot 17% van 18 tot 22% > 23%
Dikte afstandhouder                             7 of 6 mm                              5 of 4 mm                          3 of 2 mm                          

Om te voorkomen dat er water blijft "staan" tussen de terrasplanken en de onderbalken, raden wij u aan om een ventilatiewig van het type Airspacer te gebruiken. Hierdoor is er nog steeds ventilatie onder de terrasplanken mogelijk ter voorkoming van langdurige vochtbelasting.

Zorg voor een goede ventilatie van de planken.

Sluit de randen van het terras nooit helemaal af om "de lucht te laten circuleren". Houd een ventilatieruimte aan van 2 cm tussen de vloer en de plint. De aan te houden afstand tussen de terrasplanken en de grond is minimaal 4 cm tot 10 cm.

Bevestiging van terrasplanken op aluminium onderbalken

Per bevestigingspunt zijn 2 RVS schroeven met perforatiepunt nodig.
De terrasplank moet voorgeboord worden met een identieke diameter, of zelfs iets groter dan de diameter van de schroef + verzinkboor. De bovenkant van de verzonken schroef moet iets lager zijn dan de bovenkant van de terrasplank (2 mm).

De afstand tot de randen van de plank is 1,5 tot 2 cm. Bevestig de uiteinden van de planken altijd binnen 5 cm van de kopse kant.

Na installatie kunnen door uitzetting van het aluminium en/of het hout de schroeven breken. Dit zogenaamde afschuifeffect kan worden beperkt door op de draagbalken een niet comprimerende EPDM-tape van 5 mm dik Shore 15 aan te brengen. Bijkomend voordeel is, dat het direct geluiddempend werkt.

Alle FelixWood-houtsoorten voldoen aan de houtverordeningen van de Europese Unie (EUTR). We controleren nauwgezet de certificaten van oorsprong van alle bospercelen. Alle productiestadia, van de boom tot het laden van hout, worden getraceerd en geïdentificeerd. We zorgen voor een continue audit van al onze leveranciers in overeenstemming met de EUTR. Als zodanig is 100% van ons hout van legale oorsprong.

Maar afgezien van deze aanpak, vergroten wij elk jaar het aandeel van ons FSC® gecertificeerde hout aanzienlijk.

Tropische bossen staan constant onder druk van lokale bevolking en economische factoren. Jaarlijks verdwijnt 13 miljoen hectare tropisch bos om te worden omgevormd tot landbouwgrond of veehouderij, maar ook om hout te gebruiken als eenvoudige brandstof om voedsel te koken.

De Forest Stewardship Council® (FSC®) is een wereldwijde non-profitorganisatie. Ze bevordert een duurzaam beheer van de bossen in de wereld dat sociaal voordelig en economisch levensvatbaar is. FSC® werd in 1993 opgericht om consumenten en bedrijven te helpen bij het identificeren van producten uit goed beheerde bossen. Deze instantie stelt certificeringsnormen vast en biedt zo een geloofwaardige verificatie aan mensen die hout en houtproducten kopen. Momenteel zijn meer dan 203 miljoen hectare, of 16,1% van alle productiebossen in de wereld - waarbij meer dan 140.000 bosbeheerders betrokken zijn - en 60.000 bedrijven gecertificeerd volgens FSC®-normen.

FelixWood associeert en respecteert de FSC®-waarden zoals beschreven in het "Beleid voor de vereniging van organisaties met FSC®".

Door FSC®-gecertificeerd FelixWood-hout aan te schaffen, kunt u er zeker van zijn dat u de lokale bevolking helpt om voor regeneratie van hun bos te zorgen en hun levensonderhoud te verzekeren door strikte en wettelijke regels te volgen.

Onderhoud van Kapur terrasplanken

Hout vergrijst langzaam en aan het oppervlak kan scheurvorming ontstaan door weersinvloeden. We raden aan om het oppervlak te behandelen met (hardhout)olie om deze effecten te verminderen. Gebruik alleen niet-filmvormende oliën op waterbasis.

Let op: Kijk vooraf of de olie geschikt is voor de gebruikte houtsoort. Het aanbrengen van de olie is minimaal één keer per jaar vereist, meerdere keren afhankelijk van de locatie en weersomstandigheden.

Reinig uw terras na de winter om mos en aanslag te verwijderen, dit helpt om glijpartijen te voorkomen. Nooit reinigen met een hogedrukreiniger.

LET OP: Op houten terrassen kunnen zwarte vlekken verschijnen. Deze vlekken, zwart of grijs in de vorm van puntjes, worden vaak ten onrechte aangezien voor schimmel. Het betreft een oxidatiereactie van fijne metaaldeeltjes op het oppervlak van hout. Dit kan meerdere oorzaken hebben zoals gazonbemesting, gips en cement of bijvoorbeeld metaalstof van snijwerkzaamheden. Dit kan plotseling optreden na een afzetting van vocht op het terras (dauw, regen, sneeuw.) Zie in dat geval het informatieblad: Reactie met ijzeroxide / oxaalzuur.

Hardhouten terrassen

Bekijk ook

Onderconstructie
Waar te koop
Bamboe dekclip
Bevestiging en gereedschap
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruiksvriendelijkheid te kunnen verbeteren, door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.
Accepteer Om er meer over te weten te komen
La version de votre navigateur est trop ancienne

Vous ne pourrez pas afficher de manière optimale le contenu de ce site. Télécharger

×