1. Ontvangst
  2. Terrasplanken
  3. Bangkirai

Bangkirai

De standaard voor het beste terras

Zeer duurzaam
Zeer slijtvast en hard
100% Legale herkomst
Glad
Grof
Fijn
Meer weten
  • Zeer duurzaam, 20 tot 25 jaar
  • Geelbruine kleur
  • Levendige uitstraling
  • Hard en slijtvast
  • Goed te bewerken

Bangkirai, een vaste waarde

Bangkirai, is een zeer bekende houtsoort uit Zuidoost Azië. Ons Bangkirai, het echte en kwalitatief zeer hoogwaardige yellow balau is afkomstig uit de bossen van Indonesië. FelixWood is de specialist met jarenlange ervaring in het importeren van Bangkirai voor het gebruik in buitentoepassingen, het is van nature zeer duurzaam en slijtvast. Wij bieden een breed assortiment van producten vervaardigd uit Bangkirai zoals terrasplanken, schuttingplanken, rabatdelen, palen, onderregels, tuinschermen en hekken.

Een aanzienlijk deel van ons Bangkirai is afkomstig uit een FSC®-gecertificeerde bosconcessie in het noordoosten van het eiland Kalimantan. Het hout wordt op het eiland Java gecontroleerd, gezaagd, gedroogd en verwerkt volgens de hoge kwaliteitseisen van FelixWood.

Deze duurzame houtsoort heeft de perfecte eigenschappen voor gebruik buitenshuis en in het bijzonder voor terrasplanken. Het is compact en goed bestand tegen intensief gebruik, zonder deuken en krassen. Ons Bangkirai wordt vóór het schaven kunstmatig gedroogd om de stabiliteit te optimaliseren. Het product heeft daardoor een betere kwaliteit en het beperkt vervormingen zoveel mogelijk.

Bangkirai heeft afhankelijk van de groeilocatie in het bos, een breed pallet aan kleuren met verschillende tinten, variërend van geel tot roze-bruin. Het hout kan soms "pinholes" bevatten ter grootte van een speldenknop. Deze eigenschap veroorzaakt door insecten, is nauwelijks zichtbaar en hoort bij de houtsoort Bangkirai. Pinholes hebben geen effect op de kwaliteit en zoals vaak ten onrechte wordt gedacht, breiden deze niet uit.

FelixWood profielen
  • Glad : 19x90 - 21x145 - 25x120 - 25x145 - 27x145 - 27x190 - 45x145 mm
  • Grof : 21x145 - 25x145 - 27x145 mm
  • Fijn : 19x90 - 25x145 mm

Kenmerken

Familie
Dipterocapaceae
Tangentiële werking
9,50%
Weerstand tegen schimmels
Duurzaam
Latijnse naam
Shorea Leavifolia
Krimp in de dwarsrichting
4,20%
Weerstand tegen termieten
Duurzaam
Kleur
Geel bruin
RT / RR-verhouding
2,3
Dichtheid
910 kg/m3
Kruisdraad
Lichte kruisdraad
Stabiliteit
Gemiddeld stabiel

FelixWood mydeckplanner

Ontwerp zelf uw terras met behulp van onze FelixWood configurator mydeckplanner.com

Maak keuze uit één van onze houten terrasplanken en kies het type onderconstructie passend bij de ondergrond van uw tuin of terras. Het type onderconstructie is mede bepalend voor de levensduur van uw terras. Kies uit onze hoogwaardige mogelijkheden in hardhouten onderregels of aluminium draagbalken. Bepaal tevens de wijze van montage, bijvoorbeeld een enkele draagbalk of dwarsbalk.

Bepaal hoe u het terras wilt hebben, welke stijl bij u past! Maak het ontwerp van uw terras compleet door de installatie en montage accessoires te selecteren en u krijgt een lijst met de benodigde producten en het ontwerp van uw terras, inclusief offerte.

Installatie van de onderconstructie

Wij raden een onderlinge afstand tussen de onderbalken aan van 40 tot 50 cm, hart-tot-hart gemeten. De aanbevolen hartafstand wordt voor elk van onze profielen gespecificeerd in de montagehandleiding: Terras Onderconstructie Montage 

Wij adviseren om de draagbalken onder afschot van 2% in de lengterichting van de planken te leggen om goede afvoer van regenwater mogelijk te maken. 

Water moet ook onder de constructie door kunnen stromen. De balken dienen op rubber pads of vloerdragers te rusten.

Bescherm uw draagbalken en verleng de levensduur: gebruik Bitudeck bitumen strips om de draagbalken te beschermen en om het binnendringen van water bij de bevestigingspunten te voorkomen.

Dubbele onderbalken en dwarsbalken

Een dubbele balk onder de kopse kanten van de terrasplanken draagt bij aan een goede afvoer van water en voorkomt dat er water op de onderbalk blijft staan. De afstand tussen de kopse kanten van de planken moet tussen 4 en 6 mm zijn en de onderbalk mag maximaal tussen de 20 en 30 mm vanaf de kopse kant van de terrasplanken worden gemonteerd.

Dwarsbalk

Voor de aanleg van een verhoogd terras raden we aan om onderregels op dwarsbalken te monteren. Hiermee wordt de levensduur van het terras verlengd en is het terras eenvoudiger vlak en recht te stellen.

De onderbalken worden loodrecht op een frame van dwarsbalken bevestigd. Het aanpassen van het terras gaat eenvoudiger en sneller, tevens wordt de ventilatie verbeterd.

Bij een losse en slecht gestabiliseerde ondergrond adviseren wij het gebruik van verzinkte stalen funderingschroeven om een effectieve en duurzame verankering van uw terras te garanderen.

Bevestiging van de planken op houten onderbalken

Tussen de terrasplanken moet een onderlinge afstand van 5 tot 7 mm worden aangehouden (rekening houdend met een houtvochtigheid van 14-16% bij levering). Gebruik afstandhouders bij het leggen.

Vochtigheid van de planken van 12 tot 17% van 18 tot 22% > 23% 
Dikte afstandhouder                             7 of 6 mm                              5 of 4 mm                          3 of 2 mm                          

Om te voorkomen dat er water blijft "staan" tussen de terrasplanken en de onderbalken, raden wij u aan om een ventilatiewig van het type Airspacer te gebruiken. Hierdoor is er nog steeds ventilatie onder de terrasplanken mogelijk ter voorkoming van langdurige vochtbelasting.

Zorg voor een goede ventilatie van de planken.

Sluit de randen van het terras nooit helemaal af zodat de lucht kan circuleren. Houd een ventilatieruimte aan van 2 cm tussen de vloer en de plint. De minimaal aan te houden afstand tussen de terrasplanken en de grond is minimaal 4 cm tot 10 cm

Bevestiging van de terrasplanken op aluminium onderbalken

Per bevestigingspunt zijn 2 RVS schroeven met perforatiepunt nodig.
De terrasplank moet voorgeboord worden met een identieke diameter, of zelfs iets groter dan de diameter van de schroef + verzinkboor. De bovenkant van de verzonken schroef moet iets lager zijn dan de bovenkant van de terrasplank (2 mm).

De afstand tot de randen van de plank is 1,5 tot 2 cm. Bevestig de uiteinden van de planken altijd binnen 5 cm van de kopse kant.

Na installatie kunnen door uitzetting van het aluminium en/of het hout de schroeven breken. Dit zogenaamde afschuifeffect kan worden beperkt door op de draagbalken een niet comprimerende EPDM-tape van 5 mm dik Shore 15 aan te brengen. Bijkomend voordeel is dat het tevens geluiddempend werkt.

Alle FelixWood-houtsoorten voldoen aan de houtverordeningen van de Europese Unie (EUTR). We controleren nauwgezet de certificaten van oorsprong van alle bospercelen. Alle productiestadia, van de boom tot het laden van hout, worden getraceerd en geïdentificeerd. We zorgen voor een continue audit van al onze leveranciers in overeenstemming met de EUTR. Als zodanig is 100% van ons hout van legale oorsprong.

Maar afgezien van deze aanpak, vergroten wij elk jaar het aandeel van ons FSC® gecertificeerde hout aanzienlijk.

Tropische bossen staan constant onder druk van lokale bevolking en economische factoren. Jaarlijks verdwijnt 13 miljoen hectare tropisch bos om te worden omgevormd tot landbouwgrond of veehouderij, maar ook om hout te gebruiken als eenvoudige brandstof om voedsel te koken.

De Forest Stewardship Council® (FSC®) is een wereldwijde non-profitorganisatie. Ze bevordert een duurzaam beheer van de bossen in de wereld dat sociaal voordelig en economisch levensvatbaar is. FSC® werd in 1993 opgericht om consumenten en bedrijven te helpen bij het identificeren van producten uit goed beheerde bossen. Deze instantie stelt certificeringsnormen vast en biedt zo een geloofwaardige verificatie aan mensen die hout en houtproducten kopen. Momenteel zijn meer dan 203 miljoen hectare, of 16,1% van alle productiebossen in de wereld - waarbij meer dan 140.000 bosbeheerders betrokken zijn - en 60.000 bedrijven gecertificeerd volgens FSC®-normen.

FelixWood associeert en respecteert de FSC®-waarden zoals beschreven in het "Beleid voor de vereniging van organisaties met FSC®".

Door FSC®-gecertificeerd FelixWood-hout aan te schaffen, kunt u er zeker van zijn dat u de lokale bevolking helpt om voor regeneratie van hun bos te zorgen en hun levensonderhoud te verzekeren door strikte en wettelijke regels te volgen.

Onderhoud van Bangkirai planken

Het hout wordt grijs en krijgt oppervlakte scheurtjes door weersinvloeden. Dit natuurlijk effect is ook de charme van hardhout. Wilt u dit vermijden, dan raden we aan om het oppervlak te oliën om deze effecten te verminderen. Gebruik alleen niet-filmvormende oliën op waterbasis.

Let op: kijk vooraf of de olie geschikt is voor de gebruikte houtsoort. Het aanbrengen van de olie is minimaal één keer per jaar vereist, meerdere keren afhankelijk van de locatie en weersomstandigheden.

Reinig uw terras na de winter van mos- en algengroei, waardoor u het risico op uitglijden vermindert. Nooit reinigen met een hogedrukreiniger.

LET OP: Op houten terrassen kunnen zwarte vlekken verschijnen. Deze vlekken, zwart of grijs in de vorm van puntjes, worden vaak ten onrechte aangezien voor schimmel. Het betreft een oxidatiereactie van fijne metaaldeeltjes op het oppervlak van hout. Dit kan meerdere oorzaken hebben zoals gazonbemesting, gips en cement of bijvoorbeeld metaalstof van snijwerkzaamheden. Dit kan plotseling optreden na een afzetting van vocht op het terras (dauw, regen, sneeuw.) Zie in dat geval het informatieblad: Reactie met ijzeroxide / oxaalzuur.

Hardhouten terrassen

Bekijk ook

Bamboe dekclip
Bevestiging en gereedschap
Waar te koop
Onderconstructie
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruiksvriendelijkheid te kunnen verbeteren, door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.
Accepteer Om er meer over te weten te komen
La version de votre navigateur est trop ancienne

Vous ne pourrez pas afficher de manière optimale le contenu de ce site. Télécharger

×