Afrikulu is een unieke houtsoort binnen het FelixWood-assortiment en wordt in diverse afmetingen en profielen, zowel ruw als geschaafd, geïmporteerd vanuit West-Afrika. Al ons hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en zijn FSC® gecertificeerd.
Afrikulu is zeer hard en door de hoge densiteit, een houtsoort die zeer lang meegaat zonder kwaliteitsverlies. De unieke roodbruine kleur met donkere aderen die na verloop van tijd lichter worden, geeft uw terras een warme en luxe uitstraling. De houtsoort is hiermee een prima alternatief voor bijvoorbeeld Padoek of Massaranduba.
Afrikulu is van nature al een stabiele hardhoutsoort en in vergelijking met de houtsoort Ipé aanzienlijk aantrekkelijker geprijsd. Het gezaagde hout bestemd voor de productie van onze Afrikulu terrasplanken wordt daarnaast nog kunstmatig terug gedroogd tot circa 18% (+/-2%) om de kwaliteit nog verder te verhogen. FelixWood biedt een breed pallet met terrasplanken waaronder ook met een speciaal profiel om bevestiging met B-fix clips zonder zichtbare montage mogelijk te maken.
Ten slotte is Afrikulu een van de meest duurzame hardhoutsoorten. Het is zeer langdurig resistent tegen houtrot en schimmels. Met Afrikulu kiest u voor een duurzaam en uniek terras met een zeer exclusieve uitstraling.
Ontwerp zelf uw terras met behulp van onze FelixWood configurator MYDECKPLANNER.
Maak keuze uit één van onze houten terrasplanken en kies het type onderconstructie passend bij de ondergrond van uw tuin of terras. Het type onderconstructie is mede bepalend voor de levensduur van uw terras. Kies uit onze hoogwaardige mogelijkheden in onderregels en balken, hardhouten regels of aluminium draagbalken. Bepaal tevens de wijze van montage, bijvoorbeeld een enkele draagbalk of dwarsbalk.
Bepaal zelf de vorm en indeling van uw terras, volledig naar uw smaak en voorkeur! Maak het ontwerp van uw terras compleet door de accessoires voor montage en installatie toe te voegen. Direct heeft u een overzicht met de benodigde producten, inclusief ontwerp en offerte!
Wij raden een onderlinge afstand tussen de onderbalken aan van 40 tot 50 cm, hart-tot-hart gemeten. De aanbevolen hartafstand wordt voor elk van onze profielen gespecificeerd in de montagehandleiding: Terras Onderconstructie Montage
De draagbalken dienen onder afschot van 2% in de lengterichting van de planken te worden gelegd om goede afvoer van regenwater mogelijk te maken. Een afschot van 2% moet strikt in acht worden genomen!
Water moet ook onder de constructie door kunnen stromen. De onderbalken moeten absoluut op rubberen blokken of stijlen rusten.
Bescherm uw draagbalken en verleng de levensduur: gebruik Bitudeck bitumen strips om de draagbalken te beschermen en om het binnen dringen van water bij de bevestigingspunten te voorkomen.
Door en dubbele balk onder de kopse kanten van de terrasplanken te plaatsen, zorgt u ervoor dat het water tussen de uiteinden van de eindplanken kan stromen. Tussen de uiteinden van de planken moet een afstand van 4 tot 6 mm worden aangehouden en de afstand tussen het uiteinde van de plank en de draagbalk tussen 20 en 30 mm.
Dwarsbalk
Voor een snellere installatie en om de levensduur van uw terras te verlengen raden we aan om uw onderconstructie op dwarsbalken te leggen.
Een bed van balken wordt loodrecht op een eerste laag van dwarsbalken bevestigd. Het aanpassen van de vlakheid van het terras gaat gemakkelijker en sneller, en de ventilatie wordt verbeterd.
Bij losse en slecht gestabiliseerde grond adviseren wij het gebruik van verzinkte stalen funderingschroeven om een effectieve en stevige verankering van uw terras te garanderen.
De onderlinge afstand tussen de terrasplanken moet tussen de 5 en 7 mm zijn (rekening houdend met een houtvochtigheid van 14-16% bij levering). Gebruik plankafstandhouders bij het leggen.
Vochtigheid van de planken
van 12 tot 17% | van 18 tot 22% | > 23% | |
Dikte afstandhouder | 7 of 6 mm | 5 of 4 mm | 3 of 2 mm |
Om te voorkomen dat er stilstaand water achter blijft tussen de planken en de draagbalken, raden wij u aan om een ventilatiewig van het type Airspacer te gebruiken. Hierdoor wordt luchtcirculatie gecreëerd onder de planken en wordt langdurige vochtbelasting vermeden.
Zorg voor een goede ventilatie van de planken
Sluit de randen van het terras nooit helemaal af om "de lucht te laten circuleren". Zorg voor een ruimte van circa 2 cm tussen de vloer en de plint. De minimaal aanbevolen afstand tussen de terrasplanken en de ondergrond is 4 cm tot 10 cm.
Houd rekening met de afstand tussen de balken van 40 cm hart-tot-hart. Er moeten 2 clips worden gebruikt voor een stevige bevestiging aan de uiteinden.
Stap 1
Voor de bevestiging van de eerste plank zijn er speciale start-clips. Plaats de eerste plank en plaats vervolgens de clip, boor vervolgens het gat voor de schroef met een 4 mm boor in de houten draagbalk.
Stap 2
Draai de schroef ongeveer halverwege of tot de hoogte van de groef in. In geen geval mag de schroef volledig worden ingedraaid, anders wordt de volgende plank niet correct geplaatst, niet "kloppen." Plaats de volgende plank zo dicht mogelijk bij de eerste plank. Het is belangrijk dat deze plank ook precies is uitgelijnd.
Stap 3
Schroef de clip stevig vast. De onderkant van de clip moet altijd gelijk liggen met de balk, zodat de de volgende terrasplank stevig onder de clip kan worden geplaatst.
Voor aluminium draagbalken raden we aan om EPDM band tussen de clip te gebruiken om te voorkomen dat de schroeven breken. Gebruik uiteraard schroeven die geschikt zijn voor bevestiging op aluminium draagbalken. Houtschroeven zijn alleen bedoeld voor houten balken, hier raden wij aan om altijd voor te boren.
Alle FelixWood-houtsoorten voldoen aan de houtverordeningen van de Europese Unie (EUTR). We controleren nauwgezet de certificaten van oorsprong van alle bospercelen. Alle productiestadia, van de boom tot het laden van hout, worden getraceerd en geïdentificeerd. We zorgen voor een continue audit van al onze leveranciers in overeenstemming met de EUTR. Als zodanig is 100% van ons hout van legale oorsprong.
Maar afgezien van deze aanpak, vergroten wij elk jaar het aandeel van ons FSC® gecertificeerde hout aanzienlijk.
Tropische bossen staan constant onder druk van de lokale bevolking en economische factoren. Jaarlijks verdwijnt 13 miljoen hectare tropisch bos om te worden omgevormd tot landbouwgrond of veehouderij, maar ook om hout te gebruiken als eenvoudige brandstof om voedsel te koken.
De Forest Stewardship Council® (FSC®) is een wereldwijde non-profitorganisatie. Ze bevordert een duurzaam beheer van de bossen in de wereld dat sociaal voordelig en economisch levensvatbaar is. FSC® werd in 1993 opgericht om consumenten en bedrijven te helpen bij het identificeren van producten uit goed beheerde bossen. Deze instantie stelt certificeringsnormen vast en biedt zo een geloofwaardige verificatie aan mensen die hout en houtproducten kopen. Momenteel zijn meer dan 203 miljoen hectare, of 16,1% van alle productiebossen in de wereld - waarbij meer dan 140.000 bosbeheerders betrokken zijn - en 60.000 bedrijven gecertificeerd volgens FSC®-normen.
FelixWood associeert en respecteert de FSC®-waarden zoals beschreven in het "Beleid voor de vereniging van organisaties met FSC®".
Door FSC®-gecertificeerd FelixWood-hout aan te schaffen, kunt u er zeker van zijn dat u de lokale bevolking helpt om voor regeneratie van hun bos te zorgen en hun levensonderhoud te verzekeren door strikte en wettelijke regels te volgen.
Het hout vergrijst na verloop van tijd en krijgt oppervlaktescheurtjes door weersinvloeden. Deze natuurlijke eigenschappen geven hout haar charme. Wilt u dit niet, dan kunt u het oppervlak oliën om deze effecten te verminderen. Gebruik alleen niet-filmvormende oliën op waterbasis.
Let op: kijk vooraf of de olie geschikt is voor de gebruikte houtsoort. Het aanbrengen van de olie is minimaal één keer per jaar vereist, meerdere keren afhankelijk van de locatie en weersomstandigheden.
Reinig uw terras na de winter tegen mos, wat een verhoogd risico op uitglijden oplevert. Nooit reinigen met een hogedrukreiniger.
LET OP: Het verschijnen van zwarte vlekken op houten terrassen is mogelijk. Deze vlekken, grijs of zwart in de vorm van een punt, worden vaak ten onrechte aangezien voor schimmel. Het is een oxidatiereactie van fijne metaaldeeltjes op het oppervlak van hout. Ze kunnen uit meerdere bronnen komen (gazonbemesting, gips en cement, metaalstof van zaagwerkzaamheden, enz.). Dit fenomeen kan plotseling optreden, na een afzetting van vocht op het terras (dauw, regen, enz.)
Zie in dat geval het informatieblad: Reactie met ijzeroxide / oxaalzuur.
Vous ne pourrez pas afficher de manière optimale le contenu de ce site. Télécharger