1. Ontvangst
  2. Terrasplanken
  3. Thermo Grenen

Thermo Grenen

Duurzaam naaldhout uit Europese bossen

Duurzaam
Zeer stabiel
Milieuvriendelijk
Glad geschaafd
Gegroefd
Meer weten
  • Duurzaam, 15-20 jaar
  • Mooie karamelbruine kleur
  • Makkelijk te verwerken en zeer stabiel
  • Van lokale herkomst

terras met de ideale prijs-kwaliteit verhouding

Ons Grenen is afkomstig uit Scandinavië en is net als de meeste Europese naaldhoutsoorten, van nature niet erg duurzaam. De Grenen terrasplanken uit het FelixWood assortiment worden thermisch behandeld op hoge temperatuur (200 °C) volgens het Thermowood-proces, een gecontroleerd proces dat zorgt voor een hoge duurzaamheid en stabiliteit, zonder toevoeging van chemicaliën. 

De terrasplanken krijgen na behandeling een unieke warme kleur en de eigenschappen zijn vergelijkbaar met die van Thermisch gemodificeerd Essen, echter is Thermo-grenen een veel voordeliger product. Daarnaast is het grenen afkomstig uit de zeer goed beheerde bossen in Scandinavië en wordt het aangeboden met PEFC® certificering.

FelixWood® Thermo Grenen terrasplanken hebben een aantal zeer aangename eigenschappen in het gebruik. Grenen heeft een zeer warme en authentieke uitstraling, de terrasplanken voelen zacht aan geleiden warmte zeer goed. Daarnaast is het materiaal niet zwaar en eenvoudige te verwerken. Doordat het thermo-grenen na behandeling zeer stabiel is, worden de terrasplanken aangeboden met een speciale profilering die installatie met een verdekt clipsysteem mogelijk maakt. Ze kunnen worden vastgeschroefd of vastgeklikt met de Cobra Hybrid clips.

Thermo-Grenen is het ideale compromis tussen prijs en lange levensduur. Bij juiste montage en inachtneming van het juiste onderhoud, heeft u vele jaren plezier van uw Thermo-Grenen terras. Daarnaast kiest u voor het meest milieu vriendelijke terras uit ons assortiment. De impact van thermo-grenen is minimaal doordat het afkomstig is uit de goed beheerde Europese bossen en milieuvriendelijk is verduurzaamd.

FelixWood profiel
  • Glad : 26x139 mm
  • Glad - Cobra® Hybride 8-25clip : 26x139 mm
  • Gegroefd : 26x115 mm

Kenmerken

Familie
Scandinavische Sylvester-den
Tangentiële werking
3,62%
weerstand tegen schimmel
Duurzaam
Krimp in de dwarsrichting
1,79%
Druksterkte
15N/mm2
Kleur
Karamelbruin
RT / RR-verhouding
2,02
Dichtheid
380 kg/m3
Kruisdraad
afwezig
Stabiliteit
Zeer stabiel
Elasticiteitsmodule
7411 Mpa

FelixWood Thermische modificatie

Grenen bestaat voor ongeveer uit 50% cellulose, 23% hemicellulose, 20% lignine en andere stoffen, waaronder water (H2O). In zijn natuurlijke staat neemt het vocht op uit de lucht  door uit te zetten en bij droog weer krimpt het in de tegenovergestelde richting. Dit is een typische eigenschap van hout en hierdoor is het van nature niet heel erg stabiel.

Thermische modificatie of warmtebehandeling verandert de eigenschappen van hout. Het wordt hydrofoob, dat wil zeggen ongevoelig voor water. Dit verbetert de stabiliteit opmerkelijk en doordat de suikers verdwenen zijn, wordt het tevens duurzamer; het hout is niet langer interessant voor schimmels of insecten met xylofage larven.

Warmtebehandeling: Een proces in 3 stappen

De cyclus van de behandeling duurt 96 uur en is onderverdeeld in drie fasen:

Fase 1, het drogen: het vrije water (H2O) in het hout wordt verdampt door een regelmatige en matige temperatuurstijging tot 140°C.

Fase 2, warmtebehandeling: De temperatuur stijgt gedurende meer dan 6 uur tussen 150°C en 210°C. Water, of beter gezegd, de hydroxylgroepen -OH, verdwijnen uit de celwand. Het warmtebehandelings- proces vindt plaats bij een minimumtemperatuur van 180°C.

Fase 3, de afkoelfase: Dit is de laatste stap, het hout wordt geleidelijk afgekoeld en gestabiliseerd met behulp van waterdamp tot kamertemperatuur gedurende ongeveer 18 uur.

Ecologisch

Thermisch behandeld hout is vrij van chemicaliën. Het rot niet en bevat geen conserveringsmiddelen. Het thermisch gemodificeerd hout van FelixWood is niet belastend voor het milieu en de gezondheid. Het komt uit duurzaam beheerde bossen, is recyclebaar en heeft een lange levensduur.

Dankzij de geringe wateropname behoudt thermo-essen zijn duurzaamheid onder alle weersomstandigheden, het gaat langer mee dan gewoon hout. Tevens voorkomt een laag vochtgehalte in het hout de kans op houtrot en groei van schimmels.

FelixWood terras configurator

Ontwerp zelf uw terras met onze FelixWood configurator mydeckplanner.com

Maak keuze uit één van onze houten terrasplanken en kies het type onderconstructie passend bij de ondergrond van uw tuin of terras. Het type onderconstructie is mede bepalend voor de levensduur van uw terras. Kies uit een breed scala aan mogelijkheden in onderregels en balken zoals, hardhouten regels of aluminium draagbalken. Bepaal tevens de wijze van installatie, bijvoorbeeld een enkele draagbalk of dwarsbalk.

Bepaal zelf de legwijze en uitvoering van het terras, volledig naar uw smaak en voorkeur! Maak het ontwerp van uw terras compleet door de accessoires voor montage en installatie toe te voegen. U heeft direct een overzicht met de benodigde producten, inclusief ontwerp en offerte!

Alle FelixWood houtsoorten voldoen aan de houtverordeningen van de Europese Unie (EUTR). We controleren nauwgezet de certificaten van oorsprong van alle bospercelen. Alle productiestadia, van de boom tot het laden van hout, worden getraceerd en geïdentificeerd. We zorgen voor een continue audit van al onze leveranciers in overeenstemming met de EUTR.

Afgezien van deze aanpak, vergroten wij elk jaar het aandeel PEFC® & FSC® gecertificeerd hout aanzienlijk.

Het grenenhout gebruikt voor de productie van de thermo-Grenen terrasplanken is afkomstig uit Scandinavische bossen van Finland en Zweden. 

 

Installatie van thermo-grenen terrasplanken met RVS schroeven

Thermo Grenen-planken worden op de onderbalken bevestigd met een maximale hart-tot-hart afstand van 40 cm tussen elke draagbalk.

Thermisch gemodificeerd hout is zeer droog en hierdoor gevoelig voor scheurvorming en barsten, bij het plaatsen van de terrasplanken moet altijd worden voorgeboord. We raden het gebruik van SMARTBIT boor- / freesgereedschap aan (Smarbit voor 5 mm # 10 schroeven)

Installatie met Cobra-Hybrid clips

De installatie van Thermo Grenen-terrasplanken kan gebeuren met behulp van Cobra Hybrid-bevestigingsclips. Dit systeem zorgt voor een eenvoudige en snelle installatie van uw planken.

Plaats de terrasplanken met de speciale Cobra Hybrid-clips. De Clips zorgen er voor dat de terrasplanken stabiel blijven liggen op de onderconstructie en daarnaast zorgt deze clip voor een minimale afstand tussen de delen, waardoor het terras er zeer strak uit ziet.

Bevestiging van thermo-Grenen terrasplanken op houten onderregels

Per bevestigingspunt heeft u 2 RVS schroeven nodig.
De aanbevolen maat van de schroef is afhankelijk van de dikte van de terrasplank:
• Terrasplanken <27 mm: schroefdiameter = 5 mm
• Terrasplanken >27 mm: schroefdiameter = 6 mm.

De lengte van de schroef is ongeveer 2,5 keer de diktemaat van de terrasplank. De terrasplanken en onderregels moeten worden voorgeboord met een gelijke boordiameter als de schroef met verzinkboor. De bovenkant van de verzonken schroef moet iets lager zijn dan de bovenzijde van de terrasplank (2 mm).

De afstand tot de randen van de terrasplank is ca.1,5 tot 2 cm. U kunt de Cobraliner gebruiken om de positie van de schroeven nauwkeurig uit te lijnen.
Bevestig de uiteinden van de planken altijd binnen 5 cm van de kopse kant.

Raadpleeg Terras Onderconstructie Montage voor meer informatie.

Bevestiging thermo-Grenen terrasplanken op aluminium terrasplanken

Per bevestigingspunt zijn 2 RVS schroeven met perforatiepunt nodig.
De terrasplank moet altijd worden voorgeboord met een boor met diameter, gelijk aan, of zelfs iets groter dan de diameter van de schroef + verzinkboor. De bovenkant van de verzonken schroef moet iets lager zijn dan de bovenkant van de terrasplank (2 mm).

De afstand tot de zijden van de plank is 1,5 tot 2 cm. Schroef de uiteinden van de planken altijd binnen 5 cm van de kopse kant.

Na installatie kunnen door uitzetting van het aluminium en/of het hout de schroeven afbreken. Dit wordt ook wel het "afschuifeffect" genoemd en kan worden verminderd door op de draagbalken een niet comprimerende EPDM-tape van 5 mm dik Shore 15 aan te brengen. Daarnaast werkt dit direct geluiddempend.

Raadpleeg Terras Onderconstructie Montage voor meer informatie.

Onderhoud van thermisch gemodificeerde terrasplanken

Om de mooie kleur en uitstraling van het Thermo-Essen terras te behouden is het zeer belangrijk goed onderhoud uit te voeren.

Thermisch gemodificeerd hout is erg droog, hierdoor is het gevoeliger voor scheurtjes en barsten, daarnaast vergrijst het sneller dan onbehandelde houtsoorten. Wij raden sterk aan om het terras regelmatig, minimaal 1 keer per jaar, te voorzien van een laag olie. Dit verminderd de kans op scheurvorming en beschermt tevens tegen verkleuring onder invloed van UV. Gebruik uitsluitend niet filmvormende olie geschikt voor hout behandeling.

Zoals bijna alle houtsoorten reageert thermo-Essen op contact met ijzerhoudende materialen. De meest voorkomende reactie is het verschijnen van donkere vlekken. Blauwgrijze of zwarte puntjes, verspreid over grotere delen van het terras worden ten onrechte verward met schimmel. Dit is een oppervlaktereactie van hout met geoxideerd ijzer (roest). Schade treedt snel en plotseling op, vaak 's nachts door vochtbelasting bijvoorbeeld door dauw of regen.

Voorkom contact met metaal of ijzersplinter maar, vermijd ook contact met gazonmest en cement of gips. Als dit toch gebeurt, raadpleegt u het informatieblad over ijzeroxide / oxaalzuurreactie.

 

Bekijk ook

Onderconstructie
Waar te koop
Verlichting
Mit dem weiteren Besuch dieser Website akzeptieren Sie die Verwendung von Cookies, um Ihnen Dienstleistungen und Angebote anbieten zu können, die auf Ihre Interessen zugeschnitten sind.
Accepteer Om er meer over te weten te komen
La version de votre navigateur est trop ancienne

Vous ne pourrez pas afficher de manière optimale le contenu de ce site. Télécharger

×