1. Ontvangst
  2. Terrasplanken
  3. Thermo Essen

Thermo Essen

Het mooiste alternatief voor tropisch hardhout

Zeer duurzaam
Zeer stabiel
Duurzaam geproduceerd
Glad geschaafd
Meer weten
  • Duurzaam, 20-25 jaar
  • Thermisch behandeld, geen chemicaliën toegevoegd
  • Zeer stabiel
  • Warme bruine kleur met natuurlijke houttekening
  • Licht van gewicht en makkelijk te verwerken

Een warm terras met authentieke houtstructuur

Ons Essen is afkomstig uit de Noord-Amerikaanse bossen van Canada en de Verenigde Staten. De Amerikaanse Es is groter dan de Europese variant en heeft een lange takvrije stam, hierdoor zijn de terrasplanken vrijwel vrij van "natuurlijke defecten" zoals knoesten en kwasten. Daarnaast is Essen van nature een hele goede warmte geleider en hierdoor zeer goed geschikt voor zonnige terrassen, zonder dat de terrasplanken erg heet worden.

Essenhout is van  nature niet zo duurzaam. Het Essen uit het FelixWood programma is thermisch behandeld. Om de duurzaamheid te verhogen wordt ons hout thermisch gemodificeerd, door een warmtebehandeling worden de eigenschappen van  het hout zodanig aangepast, dat het geen voedingsbodem meer vormt voor schimmels en insecten. Dit noemen we natuurlijke houtbescherming omdat er geen chemicaliën zoals bijvoorbeeld bij impregneren, worden toegevoegd aan het hout.

Het hout is na behandeling enorm stabiel, het proces verlaagt de vochtopname van het hout, zodat ook het krimp- en zwelgedrag tot een minimum wordt gereduceerd. Daarnaast krijgt het een warme kleur en komt de sprekende tekening beter naar voren.

Ons thermo-Essen wordt ingezet voor terrasplanken. Door de hoge stabiliteit, goede warmtegeleding en eenvoudige verwerking is het uitermate geschikt voor terrassen en vlonders. De terrasplanken hebben een uniek bevestigingssysteem met een speciale clip en een "kopse mes en groef". De terrasplanken kunnen als buitenparket worden doorgelegd zonder grote naden tussen de uiteinden en daarnaast zorgen de clips voor een verdekt bevestigingssysteem.

 

 

 

 

FelixWood profiel
  • Glad : 22x130 mm

Kenmerken

Familie
Olacaceae
Tangentiële werking
4,6%
Weerstand tegen schimmel
Duurzaam - Categorie 1
Latijnse Naam
Fraximus excelsior
Krimp in de dwarsrichting
2,03%
Weerstand tegen termieten
Duurzaam
Kleur
Bruin - karamel
RT / RR-verhouding
2,27
Dichtheid
610 kg/m3
Kruisdraad
Afwezig
Stabiliteit
Zeer stabiel
Elasticiteitsmodule
13500

FelixWood thermische modificatie

Essenhout is gemaakt van cellulose, hemicellulose, lignine en andere stoffen zoals water. In zijn natuurlijke staat neemt het vocht op uit de lucht door uit te zetten en bij droog weer krimpt het in de tegenovergestelde richting. Dit is een typische eigenschap van hout en hierdoor is het van nature niet heel erg stabiel.

Thermische modificatie of warmtebehandeling verandert de eigenschappen van hout. Het wordt hydrofoob, dat wil zeggen ongevoelig voor water. Dit verbetert de stabiliteit en doordat de suikers verdwenen zijn, wordt het tevens duurzamer; het hout is niet langer interessant voor schimmels of insecten met xylofage larven.

Warmtebehandeling: Een proces in 3 stappen

De cyclus van de behandeling duurt 96 uur en is onderverdeeld in drie fasen:

Fase 1, het drogen: het vrije water (H2O) in het hout wordt verdampt door een regelmatige en matige temperatuurstijging tot 140°C.

Fase 2, warmtebehandeling: De temperatuur stijgt gedurende meer dan 6 uur tussen 150°C en 210°C. Water, of beter gezegd, de hydroxylgroepen -OH, verdwijnen uit de celwand. Het warmtebehandelings- proces vindt plaats bij een minimumtemperatuur van 180°C.

Fase 3, de afkoelfase: Dit is de laatste stap, het hout wordt geleidelijk afgekoeld en gestabiliseerd met behulp van waterdamp tot kamertemperatuur gedurende ongeveer 18 uur.

Ecologisch

Thermisch behandeld hout is vrij van chemicaliën. Het rot  niet en bevat geen conserveringsmiddelen. Het thermisch gemodificeerd hout van FelixWood is niet belastend voor het milieu en de gezondheid. Het komt uit duurzaam beheerde bossen, is recyclebaar en heeft een lange levensduur.

Dankzij de geringe wateropname behoudt thermo-essen zijn duurzaamheid onder alle weersomstandigheden, het gaat langer mee dan gewoon hout. Tevens voorkomt een laag vochtgehalte in het hout de kans op houtrot en groei van schimmels.

FelixWood terras configurator

Ontwerp zelf uw terras met onze FelixWood configurator mydeckplanner.com

Maak keuze uit één van onze houten terrasplanken en kies het type onderconstructie passend bij de ondergrond van uw tuin of terras. Het type onderconstructie is mede bepalend voor de levensduur van uw terras. Kies uit een breed scala aan mogelijkheden in onderregels en balken zoals, hardhouten regels of aluminium draagbalken. Bepaal tevens de wijze van installatie, bijvoorbeeld een enkele draagbalk of dwarsbalk.

Bepaal zelf de legwijze en uitvoering van het terras, volledig naar uw smaak en voorkeur! Maak het ontwerp van uw terras compleet door de accessoires voor montage en installatie toe te voegen. U heeft direct een overzicht met de benodigde producten, inclusief ontwerp en offerte!

Alle FelixWood-houtsoorten voldoen aan de houtverordeningen van de Europese Unie (EUTR). We controleren nauwgezet de certificaten van oorsprong van alle bospercelen. Alle productiestadia, van de boom tot het laden van hout, worden getraceerd en geïdentificeerd. We zorgen voor een continue audit van al onze leveranciers in overeenstemming met de EUTR. Als zodanig is 100% van ons hout van legale oorsprong.

Maar afgezien van deze aanpak, vergroten wij elk jaar het aandeel van ons FSC® gecertificeerde hout aanzienlijk.

Installatie van de Thermo-Essen terrasplanken

De Thermo Essen planken worden bevestigd met speciale clips. Door de "kopse mes en groef" sluiten de planken in de lengterichting op elkaar aan, de toegestane overhang voor stootvoegen is maximaal 20 cm om doorbuigen te voorkomen. Door de kopse mes en groef kan het terras gewoon worden doorgelegd en is er minder zaagverlies.

Om het terras rondom netjes af te werken, zijn er kantplanken beschikbaar zonder groeven. Deze kantplanken moeten worden bevestigd met Cobra® 5x50 mm roestvrijstalen schroeven. Thermische gemodificeerd hout is erg droog en daardoor meer gevoelig voor splijten en scheuren, alle schroefbevestigingen moeten worden voorgeboord! We raden het gebruik van SMARTBIT boor- / freesgereedschap aan (5 mm # 10).

Installatie van de onderconstructie

De afstand tussen de onderbalken mag maximaal 40 cm zijn, hart-tot-hart gemeten.

Bescherm uw balken: Gebruik een bitumen strip om de balken te beschermen en voorkom dat er water bij de bevestigingspunten binnendringt. De bitumen strip beschermt ook de lijmnaden van houten balken die gevingerlast en gelamineerd zijn.

De draagbalken dienen zo geplaatst te worden dat er een afschot is van 2% in de lengterichting. Dit voorkomt stilstaand water of langdurige vochtbelasting op de planken en onderbalken.

Bevestiging met clips

De Thermo Essen terrasplanken hebben een speciaal profiel en maakt installatie mogelijk met een clips voorzien van een ventilatie wig om lucht onder de terrasplanken te laten circuleren.

De clip wordt op de onderbalk bevestigd en vervolgens schuin op de kop van de clip met een RVS schroef 4,5x30mm vastgedraaid. 

Bevestiging op houten onderregels

Per bevestigingspunt heeft u 2 RVS schroeven nodig.
De aanbevolen maat van de schroef is afhankelijk van de dikte van de terrasplank:
• Terrasplanken <27 mm: schroefdiameter = 5 mm
• Terrasplanken >27 mm: schroefdiameter = 6 mm.

De lengte van de schroef is ongeveer 2,5 keer de diktemaat van de terrasplank. De terrasplanken en onderregels moeten worden voorgeboord met een gelijke boordiameter als de schroef met verzinkboor. De bovenkant van de verzonken schroef moet iets lager zijn dan de bovenzijde de terrasplank (2 mm).

De afstand tot de randen van de terrasplank is ca.1,5 tot 2 cm. U kunt de Cobraliner gebruiken om de positie van de schroeven nauwkeurig uit te lijnen.
Bevestig de uiteinden van de planken altijd binnen 5 cm van de kopse kant.

Bevestiging van de terrasplanken op aluminium onderregels

Per bevestigingspunt zijn 2 RVS schroeven met perforatiepunt nodig.
De terrasplank moet altijd worden voorgeboord met een boor met een diameter gelijk aan, of zelfs iets groter dan, de diameter van de schroef + verzinkboor. De bovenkant van de verzonken schroef moet iets lager zijn dan de bovenkant van de terrasplank (2 mm).

De afstand tot de zijden van de plank is 1,5 tot 2 cm. Schroef de uiteinden van de planken altijd binnen 5 cm van de kopse kant.

Na installatie kunnen door uitzetting van het aluminium en/of het hout de schroeven afbreken. Dit wordt ook wel het "afschuifeffect" genoemd en kan worden verminderd door op de draagbalken een niet comprimerende EPDM-tape van 5 mm dik Shore 15 aan te brengen. Daarnaast werkt dit direct geluiddempend.

Onderhoud van het thermo-Essen terras

Om de mooie kleur en uitstraling van het Thermo-Essen terras te behouden is het zeer belangrijk goed onderhoud uit te voeren.

Thermisch gemodificeerd hout is erg droog, hierdoor is het gevoeliger voor scheurtjes en barsten, daarnaast vergrijst het sneller dan onbehandelde houtsoorten. Wij raden sterk aan om het terras regelmatig, minimaal 1 keer per jaar, te voorzien van een laag olie. Dit verminderd de kans op scheurvorming en beschermt tevens tegen verkleuring onder invloed van UV. Gebruik uitsluitend niet filmvormende olie geschikt voor hout behandeling.

Zoals bijna alle houtsoorten reageert thermo-Essen op contact met ijzerhoudende materialen .De meest voorkomende reactie is het verschijnen van donkere vlekken. Blauwgrijze of zwart puntjes, verspreid over grotere delen van het terras  worden ten onrechte verward met schimmel. Dit is een oppervlaktereactie van hout met geoxideerd ijzer (roest). Schade treedt snel en plotseling op, vaak 's nachts door vochtbelasting bijvoorbeeld door dauw of regen.

Voorkom contact met metaal of ijzersplinter, maar vermijd ook contact met gazonmest en cement of gips. Als dit toch gebeurt, raadpleegt u het informatieblad over ijzeroxide / oxaalzuurreactie.

 

THERMO ESSEN terrassen

Bekijk ook

Houten gevelbekleding
Bevestiging en gereedschap
Houten tuinschermen
Mit dem weiteren Besuch dieser Website akzeptieren Sie die Verwendung von Cookies, um Ihnen Dienstleistungen und Angebote anbieten zu können, die auf Ihre Interessen zugeschnitten sind.
Accepteer Om er meer over te weten te komen
La version de votre navigateur est trop ancienne

Vous ne pourrez pas afficher de manière optimale le contenu de ce site. Télécharger

×