Kwaliteit en exclusiviteit

Stabiel
Categorie 1
Slijtvast en hard
Glad
Meer weten
  • Zeer duurzaam, 20-25 jaar
  • Stabiel en slijtvast
  • Unieke houtstructuur en kleurencombinatie
  • Onzichtbare bevestiging met B-Fix clips

Exclusief en voor altijd

De hardhoutsoort Ipé  is de meest populaire en exclusieve houtsoort voor gebruik in terrassen. De unieke kleurstelling van olijfgroen en geelbruine tinten in combinatie met de hoge densiteit en stabiliteit geeft ieder terras een eigen karakter met een lange levensduur. De warme kleuren worden vaak onderbroken door de aanwezigheid van een typische houtnerf, zonder behandeling verkleurt het hout naar zilvergrijs. In tegenstelling tot veel andere houtsoorten is elke terrasplank in Ipé uniek.  

Oorspronkelijk groeit Ipé in het gehele Amazonegebied in Zuid-Amerika, echter wordt deze houtsoort steeds zeldzamer. Om het Amazonewoud te beschermen en deze prachtige houtsoort ook voor toekomstige generaties te kunnen waarborgen bieden wij Ipé uitsluitend duurzaam aan met FSC® keurmerk.

De meest unieke eigenschap in vergelijk met andere hardhoutsoorten voor buitentoepassingen is de zeer hoge stabiliteit. Zowel droogte, als vochtopname hebben hebben zeer weinig effect op de terrasplank en zodoende is er bijvoorbeeld nauwelijks sprake van vervorming. Ons kunstmatig gedroogd hout wordt geschaafd aangeboden met een speciale B-fix profilering. Door de terrasplanken te bevestigen met het B-fix clipsysteem zijn er geen schroefgaten zichtbaar in het unieke oppervlak van de plank en krijgt het terras de uitstraling van buitenparket.

Ipé is één van de meest duurzame hardhoutsoorten ter wereld, met een levensduur van minimaal 25 jaar en nauwelijks gevoelig voor vervorming of slijtage. Uiteraard is het van grootste belang dat het terras met zorg wordt geïnstalleerd, rekening houdend met de juiste montage instructies. 

FelixWood profiel
  • 21x145mm

Kenmerken

Familie
Bignoniacea
Tangentiële werking
6,40%
Weerstand tegen schimmels
Heel resistent
Latijnse naam
Tabebuia spp.
Krimp in de dwarsrichting
5,10%
Weerstand tegen termieten
Zeer duurzaam
Kleur
Olijfgroen tot geelbruin
RT/RR - Ratio
1,3
Dichtheid
1040 kg/m3
Kruisdraad
Sterke kruisdraad
Stabiliteit
Zeer Stabiel
Elasticiteitsmodule
22760 MPa

FelixWood terras configurator

Ontwerp zelf uw terras met behulp van onze FelixWood configurator MYDECKPLANNER.

Maak keuze uit één van onze houten terrasplanken en kies het type onderconstructie passend bij de ondergrond van uw tuin of terras. Het type onderconstructie is mede bepalend voor de levensduur van uw terras. Kies uw type onderconstructie uit een breed programma van onderregels en balken zoals hardhouten regels of aluminium draagbalken. Bepaal tevens de wijze van installatie, bijvoorbeeld een enkele draagbalk of dwarsbalk.

Bepaal zelf de uitvoering van uw terras, volledig naar uw smaak en voorkeur! Maak het ontwerp van uw terras compleet door de accessoires voor montage en installatie toe te voegen. Direct heeft u een overzicht met de benodigde producten, inclusief ontwerp en offerte!

Installatie van onderconstructie

Wij raden een onderlinge afstand tussen de onderbalken aan van 40 tot 50 cm, hart-tot-hart gemeten. De aanbevolen hartafstand wordt voor elk van onze profielen gespecificeerd in de montagehandleiding: Terrasmontage en onderconstructie.

Wij adviseren om de draagbalken onder afschot van 2% in de lengterichting van de planken te leggen om een goede afvoer van regenwater mogelijk te maken. 

Water moet ook onder de constructie door kunnen stromen. De balken dienen op rubber pads of vloerdragers te rusten.

Bescherm uw draagbalken en verleng de levensduur: gebruik Bitudeck bitumen strips om de draagbalken te beschermen en om het binnendringen van water bij de bevestigingspunten te voorkomen.

Dubbele balken en dwarsbalken

Door een dubbele balk onder de kopse kanten van de terrasplanken te plaatsen, zorgt u ervoor dat het water tussen de uiteinden van de eindplanken kan stromen. Tussen de uiteinden van de planken moet een afstand van 4 tot 6 mm worden aangehouden en de afstand tussen het uiteinde van de draagbalk en het uiteinde van de plank, tussen 20 en 30 mm.

Dwarsbalken

Voor een snellere installatie en voor een langere levensduur raden we aan om uw onderconstructie op dwarsbalken te leggen.

Een bed van balken wordt loodrecht op een eerste laag van dwarsbalken bevestigd. Het vlak maken van het terras gaat eenvoudiger en sneller daarnaast wordt de ventilatie verbeterd.

Bij losse en slecht gestabiliseerde grond adviseren wij het gebruik funderingsschroeven van verzinkt staal voor een effectieve en stevige verankering van het terras.

Bevestiging van de terrasplanken op houten onderconstructie

Houd tussen de terrasplanken een onderlinge afstand van ca. 5 tot 7 mm aan (rekening houdend met een houtvochtigheid van 14-16% bij levering). Maak gebruik van afstandhouders bij het leggen van de terrasplanken.

Vochtigheid van de planken van 12 tot 17% van 18 tot 22% > 23%
Dikte afstandhouder                             7 of 6 mm                              5 of 4 mm                          3 of 2 mm                          

Ter voorkoming van water dat achterblijft tussen de terrasplanken en de onderbalken, raden wij u aan om een ventilatiewig van het type Airspacer te gebruiken. Hierdoor is er nog steeds ventilatie onder de terrasplanken en wordt langdurige vorstbelasting voorkomen.

Zorg voor een goede ventilatie van de planken.

Sluit de randen van het terras nooit helemaal af om "de lucht te laten circuleren". Houd een ventilatieruimte aan van 2 cm tussen de vloer en de kantplank. De aanbevolen afstand tussen de terrasplanken en de ondergrond is minimaal 4 cm tot 10 cm.

Bevestiging van de planken met B-fix clips

Houd rekening met de hartafstand tussen de balken (40 cm). Er moeten 2 clips worden gebruikt voor de uiteinden.

Stap 1
Er zijn geschikte start- / eindclips om de eerste plank aan de rand te bevestigen. Plaats de eerste plank en vervolgens de clip. Boor het gat voor de schroef met een 4 mm boor in de houten draagbalk.

Stap 2
Draai de schroef ongeveer halverwege de terrasplank of ter hoogte van de groef in.
In geen geval mag de schroef volledig worden ingedraaid, anders kan de volgende plank niet correct worden geplaatst, niet "kloppen." Plaats de volgende plank zo dicht mogelijk tegen de eerste plank. Het is uiteraard belangrijk dat deze plank ook precies is uitgelijnd.

Stap 3
Draai de schroef in de clip stevig vast. De onderkant van de clip moet altijd gelijk liggen met de onderbalk, zodat de clip goed vast zit en de volgende plank stevig kan worden aangedrukt.

Voor aluminium draagbalken raden we aan om EPDM band tussen de clips en de regels te gebruiken om te voorkomen dat de schroeven breken. Gebruik uitsluitend schroeven die geschikt zijn voor schroeven in aluminium profielen. Voor houten onderconstructies kunnen standaard terrasschroeven voor hout worden gebruikt, wel raden we aan om altijd voor te boren.

Alle FelixWood-houtsoorten voldoen aan de houtverordeningen van de Europese Unie (EUTR). We controleren nauwgezet de certificaten van oorsprong van alle bospercelen. Alle productiestadia, van de boom tot het laden van hout, worden getraceerd en geïdentificeerd. We zorgen voor een continue audit van al onze leveranciers in overeenstemming met de EUTR. Als zodanig is 100% van ons hout van legale oorsprong.

Maar afgezien van deze aanpak, vergroten wij elk jaar het aandeel van ons FSC® gecertificeerde hout aanzienlijk.

Tropische bossen staan constant onder druk van de lokale bevolking en economische factoren. Jaarlijks verdwijnt 13 miljoen hectare tropisch bos om te worden omgevormd tot landbouwgrond of veehouderij, maar ook om hout te gebruiken als eenvoudige brandstof om voedsel te koken.

De Forest Stewardship Council (FSC®) is een wereldwijde non-profitorganisatie. Ze bevordert een duurzaam beheer van de bossen in de wereld dat sociaal voordelig en economisch levensvatbaar is. FSC® werd in 1993 opgericht om consumenten en bedrijven te helpen bij het identificeren van producten uit goed beheerde bossen. Deze instantie stelt certificeringsnormen vast en biedt zo een geloofwaardige verificatie aan mensen die hout en houtproducten kopen. Momenteel zijn meer dan 203 miljoen hectare, of 16,1% van alle productiebossen in de wereld - waarbij meer dan 140.000 bosbeheerders betrokken zijn - en 60.000 bedrijven gecertificeerd volgens FSC®-normen.

FelixWood associeert en respecteert de FSC®-waarden zoals beschreven in het "Beleid voor de vereniging van organisaties met FSC®" (FSC-POL-01-004, juli 2009).

Door FSC®-gecertificeerd FelixWood-hout aan te schaffen, kunt u er zeker van zijn dat u de lokale bevolking helpt om voor regeneratie van hun bos te zorgen en hun levensonderhoud te verzekeren door strikte en wettelijke regels te volgen.

Onderhoud van Ipé planken

Hout vergrijst langzaam onder invloed van UV-licht en het oppervlak kan door weersinvloeden kleine scheurtjes vertonen, dit is de charme van het gebruik van hout. Om het effect van weersinvloeden en gebruik te verminderen raden wij aan het terras te oliën. Gebruik alleen niet-filmvormende oliën op waterbasis.

Let op: kijk vooraf of de olie geschikt is voor de gebruikte houtsoort. Het behandelen met olie is minimaal één keer per jaar vereist, meerdere keren afhankelijk van de locatie en weersomstandigheden.

Reinig uw terras na de wintermaanden tegen mos en aangroei van algen, dit voorkomt ongewenste glijpartijen. Nooit reinigen met een hogedrukreiniger.

LET OP: Het verschijnen van zwarte vlekken komt vrij vaak voor. Deze vlekken, vaak grijze of zwarte puntjes worden vaak ten onrechte aangezien voor schimmel. Het is een oxidatie reactie van fijne metaaldeeltjes op het oppervlak van hout. Dit kan meerdere oorzaken hebben zoals gazonbemesting, gips en cement of bijvoorbeeld metaalstof van zaagwerkzaamheden. Dit kan plotseling optreden na een afzetting van vocht op het terras (dauw, regen, sneeuw.)

Zie in dat geval het informatieblad: Reactie met ijzeroxide / oxaalzuur.

 

Hardhouten terrassen

Bekijk ook

Houten tuinschermen
Onderconstructie
Bevestiging en gereedschap
Mit dem weiteren Besuch dieser Website akzeptieren Sie die Verwendung von Cookies, um Ihnen Dienstleistungen und Angebote anbieten zu können, die auf Ihre Interessen zugeschnitten sind.
Accepteer Om er meer over te weten te komen
La version de votre navigateur est trop ancienne

Vous ne pourrez pas afficher de manière optimale le contenu de ce site. Télécharger

×