1. Ontvangst
  2. Terrasplanken
  3. Garapa

Garapa

Duurzaam, helder en rustig

Zeer slijtvast en hard
Duurzaam
Stabiel
Glad
Meer weten
  • Erg duurzaam, 15 tot 20 jaar
  • Heldere geelbeige kleur met authentieke houtstructuur
  • Rustige en licht kleur past in elk tuinontwerp
  • Onzichtbare bevestiging met B-Fix clips

Heldere kleuren voor een zomers gevoel

Deze gele houtsoort wordt gewaardeerd om zijn warme en heldere kleuren. Zonder behandeling kleurt het hout naar midden bruin en vervolgens naar grijs. Hierdoor is Garapa perfect te combineren met bijvoorbeeld Bangkirai tuinschermen. 

Garapa komt net als Ipé oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Om bij te dragen aan een goed beheer van het Amazonewoud, bieden wij onze Garapa terrasplanken aan met FSC® certificering. Het bos wordt duurzaam beheerd en de lokale bevolking wordt ondersteund om er voor zorgen dat het bos niet wordt omgezet in grond voor agrarische doeleinden of veeteelt.

Garapa is van nature een zeer harde houtsoort die weinig vocht opneemt, maar wij drogen het hout ook nog kustmatig terug. Hierdoor "werkt het hout" zeer gering en is het perfect geschikt voor een verdekte installatie zonder schroeven maar met clips. De eigenschappen liggen dicht bij de houtsoort Ipé, echter is Garapa veel lichter van kleur. Het heeft ook een duidelijke aftekening van kruisdraad die het een authentieke uitstraling van hout geeft.

Garapa is niet zo duurzaam (klasse 2, 15-20 jaar) als bijvoorbeeld Ipé of Afrikulu. Bij het ontwerpen van het terras is het erg belangrijk om te rekening te houden met een goede ventilatie rondom de terrasplanken. Dit helpt om langdurige vochtbelasting tegen te gaan en voorkomt dat het hout kan gaan rotten.

FelixWood profiel
  • 21x145 mm
  • Asymmetrische groef voor B-Fix-clip

Kenmerken

Familie
Fabaceae - Caesalpinioideae
Tangentiële werking
7,50%
Weerstand tegen schimmel
gemiddeld duurzaam
Latijnse Naam
Apulela lelocarpa
Krimp in de dwarsrichting
4,20%
Weerstand tegen termieten
Matig duurzaam
Kleur
Geel
RT / RR-verhouding
1,8
Dichtheid
790 kg/m3
Kruisdraad
Sterke kruisdraad
Stabiliteit
Gemiddeld stabiel
Elasticiteitsmodule
15880 Mpa

FelixWood terras configurator

Ontwerp zelf uw terras met behulp van onze FelixWood configurator MYDECKPLANNER.

Maak keuze uit één van onze houten terrasplanken en kies het type onderconstructie passend bij de ondergrond van uw tuin of terras. Het type onderconstructie is mede bepalend voor de levensduur van uw terras. Kies uit ons brede assortiment met diverse mogelijkheden voor onderregels en balken zoals hardhouten regels of aluminium draagbalken. Bepaal tevens de wijze van installatie, bijvoorbeeld een enkele draagbalk of dwarsbalk.

Bepaal zelf de uitvoering van uw terras, volledig naar uw smaak en voorkeur! Maak het ontwerp van uw terras compleet door de accessoires voor montage en installatie toe te voegen. Direct heeft u een overzicht met de benodigde producten, inclusief ontwerp en offerte!

Installatie van onderbalken

Plan een hartafstand van  40 tot 50 cm tussen de balken (van hart tot hart). Deze hartafstand wordt voor elk van onze profielen gespecificeerd in het montageblad: Terrasmontage en onderconstructie.

De draagbalken dienen met een helling van 2% in de lengterichting van de planken te worden gelegd om de afvoer van regenwater mogelijk te maken. Deze helling van 2% moet strikt in acht worden genomen!

Water moet ook onder de constructie door kunnen stromen. De balken moeten absoluut op rubberen blokken of stijlen rusten.

Bescherm uw draagbalken en verleng hun levensduur: Gebruik Bitudeck bitumineuze strips om de draagbalken te bedekken en om het binnendringen van water bij de bevestigingspunten te voorkomen.

Dubbele onderbalken en dwarsbalken

Een dubbele balk zorgt ervoor dat het water tussen de uiteinden van de eindplanken kan stromen. De afstand tussen de uiteinden van de planken moet tussen 4 en 6 mm zijn en de afstand tussen het uiteinde van de plank en de draagbalk tussen 20 en 30 mm.

Dwarsbalk

Voor een snellere en duurzamere installatie raden we aan om een dwarsbalk te leggen.

Een bed van balken wordt loodrecht op een eerste niveau van spanten bevestigd. Het aanpassen van de vlakheid van het terras gaat gemakkelijker en sneller, en de ventilatie wordt verbeterd.

Bij losse en slecht gestabiliseerde grond adviseren wij het gebruik van verzinkte stalen funderingsschroeven om een effectieve en duurzame verankering van uw terras te garanderen.

Bevestiging van de planken met B-fix clips

Houd rekening met de hartafstand tussen de balken van 40cm. Aan de kopse kanten van de terrasplanken moeten aan beide zijden, 2 clips worden geplaatst.

Stap 1
Er zijn speciale start / eind clips om de eerste plank van het terras te bevestigen tegen de onderbalk. Plaats de eerste plank en plaats vervolgens de clips. Boor het gat voor de schroef met een 4 mm boor in de houten draagbalk.

Stap 2
Draai de schroef ongeveer halverwege of ter hoogte van de groef in in de terrasplank.
In geen geval mag de schroef volledig worden ingedraaid, anders kan de volgende plank niet meer worden geplaatst. Schroefmachine niet laten "kloppen". Plaats de volgende plank zo dicht mogelijk tegen de eerste plank. Het is belangrijk dat deze plank ook precies is uitgelijnd.

Stap 3
Zet de de clip stevig vast. De onderkant van de clip moet altijd gelijk liggen met de balk, zodat de clip stevig vast zit en de volgende plank goed kan worden aangeduwd onder de clips.

Voor aluminium draagbalken raden we aan om 2 afstandsbanden van EPDM tussen de clip te gebruiken om te voorkomen dat de schroeven breken. Gebruik zelf tappende schroeven die geschikt zijn voor de aluminium draagbalken. Voor de installatie op houten onderbalken kunnen terrasschroeven worden gebruikt, wel raden wij aan om altijd voor te boren.

Alle FelixWood-houtsoorten voldoen aan de houtverordeningen van de Europese Unie (EUTR). We controleren nauwgezet de certificaten van oorsprong van alle bospercelen. Alle productiestadia, van de boom tot het laden van hout, worden getraceerd en geïdentificeerd. We zorgen voor een continue audit van al onze leveranciers in overeenstemming met de EUTR. Als zodanig is 100% van ons hout van legale oorsprong.

Maar afgezien van deze aanpak, vergroten wij elk jaar het aandeel van ons FSC® gecertificeerde hout aanzienlijk.

Tropische bossen staan constant onder druk van de lokale bevolking en economische factoren. Jaarlijks verdwijnt 13 miljoen hectare tropisch bos om te worden omgevormd tot landbouwgrond of veehouderij, maar ook om hout te gebruiken als eenvoudige brandstof om voedsel te koken.

De Forest Stewardship Council (FSC®) is een wereldwijde non-profitorganisatie. Ze bevordert een duurzaam beheer van de bossen in de wereld dat sociaal voordelig en economisch levensvatbaar is. FSC® werd in 1993 opgericht om consumenten en bedrijven te helpen bij het identificeren van producten uit goed beheerde bossen. Deze instantie stelt certificeringsnormen vast en biedt zo een geloofwaardige verificatie aan mensen die hout en houtproducten kopen. Momenteel zijn meer dan 203 miljoen hectare, of 16,1% van alle productiebossen in de wereld - waarbij meer dan 140.000 bosbeheerders betrokken zijn - en 60.000 bedrijven gecertificeerd volgens FSC®-normen.

FelixWood associeert en respecteert de FSC®-waarden zoals beschreven in het "Beleid voor de vereniging van organisaties met FSC®" (FSC-POL-01-004, juli 2009).

Door FSC®-gecertificeerd FelixWood-hout aan te schaffen, kunt u er zeker van zijn dat u de lokale bevolking helpt om voor regeneratie van hun bos te zorgen en hun levensonderhoud te verzekeren door strikte en wettelijke regels te volgen.

Onderhoud van Garapa planken

Hout vergrijst langzaam onder invloed van UV- licht en het oppervlak kan door weersinvloeden kleine scheurtjes vertonen, dit is de charme van het gebruik van hout. Om het effect van weersinvloeden en gebruik te verminderen raden wij aan het terras te oliën. Gebruik alleen niet-filmvormende oliën op waterbasis.

Let op: kijk vooraf of de olie geschikt is voor de gebruikte houtsoort. Het behandelen met olie is minimaal één keer per jaar vereist, meerdere keren afhankelijk van de locatie en weersomstandigheden.

Reinig uw terras na de wintermaanden tegen mos en aangroei van algen, dit voorkomt ongewenste glijpartijen. Nooit reinigen met een hogedrukreiniger.

LET OP: Het verschijnen van zwarte vlekken komt vrij vaak voor. Deze vlekken, vaak grijze of zwarte puntjes worden vaak ten onrechte aangezien voor schimmel. Het is een oxidatie reactie van fijne metaaldeeltjes op het oppervlak van hout. Dit kan meerdere oorzaken hebben zoals, gazonbemesting, gips en cement of bijvoorbeeld metaalstof van zaagwerkzaamheden. Dit kan plotseling optreden na een afzetting van vocht op het terras (dauw, regen, sneeuw.)

Zie in dat geval het informatieblad: Reactie met ijzeroxide / oxaalzuur.

 

Hardhouten terrassen

Bekijk ook

Verlichting
Bevestiging en gereedschap
Houten gevelbekleding
Mit dem weiteren Besuch dieser Website akzeptieren Sie die Verwendung von Cookies, um Ihnen Dienstleistungen und Angebote anbieten zu können, die auf Ihre Interessen zugeschnitten sind.
Accepteer Om er meer over te weten te komen
La version de votre navigateur est trop ancienne

Vous ne pourrez pas afficher de manière optimale le contenu de ce site. Télécharger

×