De geschiedenis van Felix Clercx

Met het doel voornamelijk inlands hout te verwerken en te verhandelen werd ruim een eeuw  geleden (19 juni 1891) te Mierlo in Noord-Brabant een houtzagerij en houthandel opgericht door dhr. Felix Clercx.

Wegens voortdurende omzetstijging was men in 1900 genoodzaakt te verhuizen naar de Julianalaan te Helmond, gelegen aan de Zuid-Willemsvaart.

Vanwege importproblemen ontstond, gedurende de oorlogsjaren 1914-1918, bij de mijnen een nijpend gebrek aan mijnhout. Hierdoor werd 1915 het beginjaar voor een nieuwe bedrijfstak: de mijnhouthandel.

In 1930 trad dhr. Felix Clercx af wegens gezondheidsredenen. Zijn taak werd overgenomen door dhr. J.L. Clercx, die de activiteiten uitbreidt met de handel in vuren- en grenenhout en de import van loofhoutsoorten uit Duitsland, Polen en Frankrijk.

In 1975 kwam dhr. J.M. Clercx in dienst, die zich toelegde op de handel in gezaagd hout in eiken en tropische houtsoorten met de bedoeling het bedrijf minder afhankelijk van de zagerij te maken.

De grote importen van gezaagd Azobé uit Afrika waren de oorzaken van het sluiten van de zagerij in 1980. Op dat moment neemt de handel en import in hout voor de meubelindustrie de belangrijkste plaats in.

In 1983 neemt dhr. J.M. Clercx de leiding van het bedrijf over van dhr. J.L. Clercx, die vijftig jaar (sinds 1933) alleen het bedrijf had geleid.

Bangkirai
Vanaf 1985 kon de import van de houtsoort Bangkirai het wegvallen van het Azobé ruimschoots compenseren en binnen enkele jaren werd Felix Clercx de belangrijkste importeur in deze houtsoort, die ook in andere Europese landen werd geïntroduceerd.Tijdens de jaren negentig ontwikkelde zich vanuit de consumentenmarkt een enorme interesse voor alles wat met de tuin te maken had.  Felix Clercx heeft enorm van deze ontwikkeling geprofiteerd door voortdurend het FelixWood programma uit te breiden met hoogwaardige producten. De export naar België en Duitsland werd in die tijd uitgebreid naar landen zoals Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg, Groot-Brittannië en Frankrijk. Felix Clercx heeft daardoor zeker bijgedragen aan de huidige naamsbekendheid, die Bangkirai momenteel geniet.

Ruimte voor nieuwe concepten
De onstuimige groei gedurende het laatste decennium van de 20e eeuw had tot gevolg dat Felix Clercx, op zijn toenmalige locatie aan de kanaaldijk vlakbij het centrum van Helmond, logistiek in de problemen kwam.Een verhuizing was daarom de enige oplossing. Deze vond plaats in september 2001. Daarnaast werd veel geïnvesteerd in automatisering en uitbreiding van personeel. Het programma FelixWood was ondertussen “volwassen” geworden. Door de geheel nieuwe opzet van de organisatie kwam ruimte om nieuwe concepten te ontwikkelen.

De toekomst van Felix Clercx

Missie:

Hout voor generaties…
‘Als familiebedrijf kennen we de kracht van generaties. We streven al generaties naar duurzaamheid van onze producten, omgeving en onderneming. Dit maakt ons betrouwbaar, loyaal en inventief. Middels jarenlange ervaring bieden we oplossingen, voor generaties…’

Visie:

Continuïteit voor generaties, vandaag en morgen…
‘Continuïteit is ons voornaamste doel. Voor de huidige generatie creëren we duurzame relaties en producten. Voor de generaties van morgen investeren we in duurzame productie en innovaties. Zo dragen we bij aan een stabielere wereld, voor generaties…’

De toekomst
Felix Clercx is zeer optimistisch over haar toekomst. Zij zal blijven investeren in nieuwe (duurzame en kwalitatieve) concepten die haar doelgroep eenvoudig in het bestaand assortiment kan opnemen en waarmee men zich gemakkelijk kan onderscheiden van andere aanbieders in de markt.

Ondek 125 jaar Felix Clercx!

Montagetips & downloads voor professionals »
  • Nederlands
    • Engels
    • Frans
    • Duits

Brochures per post aanvragen